LÖNNVÄGEN 17



Tänk hur det kan bli när det är meningen! Paret Lillemor och Lennart kände att balkongen och stadens parker inte var tillräckligt för att tillfredsställa deras växtintresse och de hade därför sökt efter ett  fritidsboende. Efter att ha besökt ett 15-tal visningar av fritidshus så föreslog Lennart att de skulle åka till koloniområdet på Kroppkärr och titta. Detta var i september 2009 när kolonisäsongen egentligen börjar lida mot sitt slut, men som tur var så träffade de på Kenneth, Lönnvägen 18. Inga stugor var till salu för tillfället, men Kenneth hade kännedom om att Ingrid Davidsson i grannstugan hade planer på att sälja på sikt. Det visade sig då att Ingrids fönster stod öppet, men ingen var där, så Lenanrt ringde till henne och kunde då också meddela att hon kunde få kontakt med presumtiva köpare. De strålade samman vid stugan samma kväll och resultatet blev att stugan bytte ägare.

Så nu är det här Lillemors och Lennart första sommar som kolonister och de stortrivs. Här får de utlopp för det gemensamma intresset för växter och odling . Redan i år finns här potatis och squash och  till och med förkultivering har de hunnit med inför sin första säsong.  Nu känns det som de alltid har någonstans att åka och anser sig ha haft en väldig tur att de ”hamnade” här. Trevliga grannar som vinkar och hälsar bidrar också till trivseln. Till en början var de lite fundersamma på hur belastande de gemensamma arbetsdagarna skulle bli, men ser det nu också som ett trevligt inslag att komma samman och upprätthålla sociala kontakter.


Här är det samarbete som gäller - resultatet av ett delat intresse ?

Både Lillemor och Lennart är pensionärer, men Lillemor arbetar fortfarande inom den sociala verksamhet, som hon tidigare har varit yrkesverksam i och hon har för närvarande ett uppdrag som forskningsassistent åt Karolinska Institutet.

Lennart är verkligen en växtkännare, då han har gjort en doktorsavhandling om afrikanska växter. Kanske inte så användbart på Kroppkärr, men ändå – intresset för floran. Lennart odlar inte bara på kolonin han odlar också sitt intresse för konst och arbetar då med grafik – vad jag förstår så är det nog inte bara en hobby utan att han egentligen är en etablerad konstnär – och som sagt inte en pensionerad sådan.


TUSEN TRÄDGÅRDAR 8 augusti

Se hela bilden

Nu är koloniföreningen registrerad som en av av tusen trädgårdar år 2010. Så inivassen många vi är!




En något redigerad text från Tusen trädgårdars och Trädrikets hemsida som beskriver syftet med arrangemanget:

Riksförbundet Svensk Trädgård tillsammans med Trädgårdsriket bjuder in till Tusen Trädgårdar söndagen den 8 augusti 2010. Det innebär att ställa trädgården i fokus och skapa en dag då inspiration och kunskap som skall delas av många.

Om en trädgård är betydelsefull för sin ägare kan den också betyda något för andra. Den lilla oansenliga trädgården kan för vissa besökare vara en lika stor upplevelse som den bländande superträdgården. Därför handlar den här dagen om att visa mångfalden.


Vår egen insats består i följande beskrivning
KARLSTADS KOLONITRÄDGÅRDSFÖRENING KROPPKÄRR
är inte bara en trädgård utan egentligen 116 trädgårdar och en oas för oss alla. En oas inte bara för föreningens medlemmar utan genom områdets centrala läge  ger det också en möjlighet för Karlstadsborna att få ta del av den grönska som kolonisterna bidrar med i form av blommor och odlingar.  Varje kolonilott med stuga omfattar 300m2 och stugan får vara maximalt 45 m2, så det är till att utnyttja varje kvadratmeter för den som vill mycket – och det vill vi alla! Föreningen har även odlingslotter som hyrs ut till Karlstadsbor som är intresserade av odling. Även stugorna med sina individuella exteriörer bidrar till besökarnas intresse och oftast beundran.  Att koloniområdet är ett populärt utflyktsmål  för innevånarna i Karlstad får vi bevis för bl a genom att de aktivitetsdagar som föreningen genomför i form av t ex ”Öppen trädgård” är mycket välbesökta.

Föreningen har en lång historia och 2012 ser vi fram emot att fira 100-års jubileum.   Från början bedrevs koloniföreningen på annan plats i kommunen, men flyttades med de då 75 stugorna till nuvarande plats intill Kroppkärrssjön.   Fortfarande gäller dock Anna Lindhagens, en av de främsta förespråkarna inom Kolonirörelsen, ord: ” Där kan folk odla, där kunna de komma från sina kvava bostäder. Där kunna de fröjda ögat vid det som växer och blomma, där kunna de få fred och tystnad, finna lugn och ro för sinnen och själen”.


Sidan där vi är presenterade hittar du om du klickar här



RSS 2.0