NICEVILLE



Tillsammans med två svarta kvinnor - Aibileen och Minny - bestämmer den vita kvinnan - Skeeter -med författardrömmar  för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats, men också om deras drömmar, sorger och glädjeämnen.

Niceville är en läsupplevelse utöver det vanliga - en blivande klassiker om kvinnlig vänskap, mod och kärlekens kraft.

Vill du ha en meningsfylld läsning, skall du välja den här boken. Inte helt en förgången historia, för jag tror att det rasistiska som beskrivs i den här boken utifrån färgade kvinnor och deras liv som hembiträden och vad de fick finna sig i det Amerika som fanns innan Kennedy förkommer lite varstans i vår värld. Samtidigt ger boken ett hoppingivande intryck, så att det blir en trevlig "läsning". Kvinnorna vågar och törs ta ansvar för en trolig förändring- inget kan bli värre, känns det som. Jag vill genast ha en ny bok att lyssna på som är lika bra som den här.

 


SEKRETERAREN SKRIVER OCH SKRIVER

Det är dags att förbereda för det stundande 100-års jubiléet och styrelsen har börjat att dra upp strategier för denna händelse som inträffar redan 2012... och sekreteraren han skriver och skriver.

Vår sekreterare Göran Rönnbäck är den som i första hand har åtagit sig att dokumentera händelser i och utanför koloniföreningens omedelbara närhet under dessa hundra år. Det blir nog en tjock bok för när vi sågs senast så hade han kommit till år 1917.  Så då är det ju bara 95 år kvar.

En av kolonins välgörare var bankdirektör Axel Sandwall som donerade 2 500 kronor som startavgift till koloniföreningens bildande. Det var inte den enda penninggåvan som föreningen fick av honom, utan han kom att bidra med totalt 10 500 kronor under tiden fram till 1918.


De 2 500 kronorna som sattes in 1911 motsvarar cirka 110 000 kronor i dagens penningvärde.

Det är nog så att det är tack vare denne bankdirektör som vi nu ett sekel senare kan njuta av våra kolonitäppor på Kroppkärr. Vad han själv hade för ett intresse av att en koloniförening bildades vet ju inte jag, men det kanske kommer visa sig i den fortsatta forskningen i gamla dokument. Det ser jag fram emot.

RSS 2.0