RÖNNVÄGEN 139

En av de stugor som bytte ägare precis innan fjolårets säsong avslutades var Rönnvägen 139. Lena Nordström är ny ägare till denna gula pärla.

Precis som flera av de som har blivit föreningsmedlemmar under de senaste åren, så har Lena ett förflutet som villaägare, men numera bosatt i lägenhet. Efter tio år i lägenhet så längtade Lena åter efter en egen täppa att odla i och inte minst att få gå barfota på en gräsmatta . Lena säger att hon har odlat hela sitt liv och odlat allt - potatis, bönor, tomater, sallad... Som "gammal" bondtös så känner hon att odlandet på så sätt har följt henne hela livet. Än så länge har det varit både för kallt och vått, så det blir inte förrän till semestern som det blir allvar av odlarplanerna på Kroppkärr.

En kuriosa i sammanhanget är att Lenas morfar var statare på Kroppkärrs herrgård och det är förstås en speciell  känsla att han plöjt, odlat och även bott här på detta område där hon nu själv huserar. Lenas mamma bodde som barn i en av statarbostäderna och har berättat om den tiden. Tänk att det inte är längre bort än att en levande generation kan berätta om statarsamhället.

Nu är det Lenas första säsong som kolonist och hon ser iordningställandet av trädgården som ett långtidsprojekt, men har tagit sin särbo till hjälp med att röja lite nu i vår. Nu gäller det att njuta och koppla av från arbetet som undersköterska på Centralsjukhuset.


Vårtanke...

Termometern visar på drygt tre grader när klockan är så mycket som sju denna lördag den 8 maj. Det är för LITE! Nu skall det vara varmt och inte kännas som hösten ute. Det är klar luft och kalla vindar - det stämmer inte och det är säkert vulkanens fel, kom jag på.

I varje fall på bussen på väg till jobbet igår morse , så hade jag precis dessa tankar, men vad som förundrar mig är, när och hur orkar gräsmattorna bli gröna och björkarna gröna blad när det är så inivassen kyligt? Var kommer den kraften från? Det måste vara något naturligt...

Hjälp! Björkarna har  gröna blad - musöron - DÅ är det ju dags för att ta tag i det här med rosorna. Det är ju regel nummer ett, men sedan beror det ju lite på vad man har för rosor, för alla skall inte beskäras lika. Själv gör jag det lite på känn, men det blir väl därefter också kanske.

En vass och bra sekatör är väl också en gemensam nämnare och att det skall beskäras strax ovanför ett väl utvecklat öga. Torra kvistar bort och vågar man ta i så ger det ju kraftigare, men färre, blommor har jag hört eller läst. Normalt lämnar man 4-6 ögon på varje kvist. Arbete att vänta alltså, men det blir inte den här helgen - det hinner nog bli råttöron.


BJÖRKVÄGEN 11

För drygt en månad sedan bestämde sig Gunilla Hammar för att bli kolonist och blev i och med det ägare till stugan på Björkvägen 11. Gunilla avvaktar nu och ser vad som skall komma upp i trädgården, men har till sin glädje redan upptäckt att det finns ett jordgubbsland att förhoppningsvis få skörda bär ifrån framöver.

Gunilla som beskriver sig som en utemänniska och ser fram emot att få småpyssla i trädgården, och att även få ta del av den sociala gemenskapen som föreningslivet här medför. Badminton, segling och jakt är intressen som hon odlar och har odlat tidigare, men nu blir det väl till att odla grönsaker istället, kanske. Det gäller att sovra bland sina intressen. I år blir det lite avvaktande hållning till trädgården och det får räcka med att organisera klippning av gräsmattan, då det är flera resor på gång som planerades innan Gunilla visste att hon skulle kunna ha semester på Kroppkärr.

RSS 2.0