VÅRDAGJÄMNING

Idag, eller rättare sagt inatt så inföll vårdagjämningen för år 2011 - det är en ögonblicklig händelse och det hände tydligen kl 00:21. Jag har iallafall trott att det är då natt och dag blir lika långa, men det visar sig ha inträffat några dagar innan om jag skall tro på cyberkunskapen Wikipedia.

 

Wikipedia säger också att "dagarna omkring vårdagjämningen går solen upp rakt i öster, och omkring tolv timmar senare går den ner rakt i väster. Om man bortser från områdena närmast jordens poler är dagarna kring vårdagjämningen ungefär lika långa över hela jorden."

 

Nu ser jag fram emot långa ljusare dagar och att solen kommer att infinna sig mer stabilt. Det behövs mycket värme för att få undan all den snö som vi är begåvade med på kolonin. Som om det inte räckte med det som har kommit uppifrån, så har de som plogat tycker tydligen att vi behöver lite mer, för hela infarten till grind 1 är blockerad av STORA snöhögar.

 

Vid grind 2 så ser det lite mer idylliskt ut och det kan tyckas att det kan passa som julkort, men som sagt taget vid vårdagjämningen.

Och så några vårblommor


KVINNORNA PÅ 10:E VÅNINGEN



Karin Alfredssons "Kvinnorna på 10:våningen"  är en spännande berättelse som delvis bygger på verkliga händelser . En deckare med "halvdokumentärt" innehåll. Lättläst och samtidigt informativ.


Bokus beskriver innehållet så här:

Det som den gamla cigarettförsäljerskan Lieu har sett, går inte att förklara bort. Kvinnan med sportbagen tar med sig nyfödda barn från sjukhuset och säljer dem till västerländska par. Det sker i parken intill Lieus kvadratmeterstora handelsplats på en Hanoi-trottoar. Lieu vet, för hon har spanat.
Det soldaten vet, går inte heller att förklara bort: Den svenske biståndsarbetaren Lasse Johansson har skadat flera unga flickor svårt. Sexuellt och svårt. Soldaten vet vad vissa män kan använda glödlampor och fjärrkontroller till.
Den svenska kvinnoläkaren Ellen arbetar på ett sjukhus i Hanoi och möter i sitt arbete regelbundet flickprostitution, sexuell misshandel och mycket unga mödrar, vars nyfödda spädbarn oförklarligt försvinner till destruktion. När Ellens vägar korsar Lieus och soldatens, förstår hon det som ingen velat tro...


Jag bedömer och berömmer boken för den goda sakens skull att vi medvetandegörs av vad som förekommer omkring oss i vår så kallade civilserade tid.



VYKORT

Kanske, kanske så blir det en av de här varianterna som kan bli vykort som vi kan skicka till våra nära och kära.

Hoppas att det kan passa!


TIMGLASET



Det här inte en bok srom rekommenderas att läsa för den som är mörkrädd eller lider av förföljelsemani. Jag tyckte den var gôrspännande och inte alldeles förutsägbar. Förutom en spännande läsning så ger den också perspektiv på relationer och dess kommunikation, men det är väl det som gör spänningen förstås. Obehaglig men spännande!


Adam, en ung man tillika fängelsekund  dyker upp hos den gamla damen från ingenstans kan tyckas, men allt är planerat. Han charmar henne och röner stort förtroende och uppskattning. Kvinnan vill att han ska fara till Dublin för att hitta hennes dotter, som under många år vägrat ha någon kontakt med modern.  Vad i det förflutna har tvingat en dotter att ta farväl från sin mor? En väns hämnd är en drivkraft för Adam som tar många olika vändningar.


RSS 2.0