Välkomnande syrener

in i vassen gott det det doftar av blommande syrener. Idag önskade jag att det hade funnits en doftblogg, så att luktsinnet kunde ha fått sitt för fler.  Till vänster vid grind 1 så växer en mer än fem - men kanske inte tio - meter lång syrenhäck och den blommar som bäst just nu. Vill bara sitta där och njuta - som tjuren Ferdinand under korkeken. Några som verkligen kan ta in denna blomdoft och sommarkänslan är de som bor på vardera sida om denna fröjd nämligen kolonisterna på Björkvägen 14 och Lönnvägen 15. Lyckostar!

LINDVÄGEN 121


Alldeles nyinflyttade till den övre koloniområdet är paret Janina Brodaty och Peter Alvarsson. De har varit ägare till stuga 121 i en dryg vecka bara. Redan ifjol var de i tankar om att skaffa sig en kolonistuga och har sökt på vår hemsida efter objekt och NU kunde de då slå till när stugan på Lindvägen var till salu. Det är främst Janinas intresse för trädgård och att påta i jorden som gjorde att de blev kolonister. Peter å sin sida gillar att snickra och även om mycket är gjort på stugan av den förre ägaren, så finns det en del kvar, så att även han får sitt lystmäte. Sedan kan gott tänka sig att gräva lite också - under arbetsledning (!?)

De har alltså varit och botaniserat  på koloniområdet  tidigare och tycker att det är så gemytligt och de ser verkligen fram emot att få ta del av de gemensamma aktiviteter som förekommer, men även kunna ha detta som sin lilla oas. De bor i lägenhet mitt i stán och tycker att det här blir ett bra komplement till livskvalitén. Janina påpekade att hon är mån om att fortsätta att vårda både hus och trädgård i den förre ägarens anda, då det känns att det vilar omsorg och atmosfär på Lindvägen 121.

VÄXTMARKNAD 16 MAJ 2009

Så lyckad årets vårliga växtmarknad blev. Försäljningen gick som smort och kunderna strömmade in och var mycket nöjda med sina fynd till mycket överkomliga priser. Redan innan ens halva öppettiden hade förflutit, så var det flera försäljarna som hade så gott som tomt på sina bord.

Några som var nöjda med dagen var Inger Zetterqvist och sonen David. De hade inte mycket kvar på sitt bord efter den dryga timmen det hade varit öppet. Inger betraktar sig som amatör med stor A, och tycker att det är så trevligt med det här arrangemanget vid Kroppkärr. Bilen packas därför full med växter till försäljning och färden bär iväg från Sillerud tidigt på morgonen sådana här dagar.
Inger Zetterqvist med sonen David Zetterqvist

Ethel Jonsson tillsammans med Rasmus och Benjamin
Några andra som hade lyckats med affärerna var de här entusiasterna.
Rasmus, 11 år har varit med i sju säsonger och är nu själv så driven att han drar upp egna plantor, som nu var till salu. Till sin hjälp hade han idag kusinen Benjamin, 9 år. Ethel är pensionär och benämnde sig "privatamatör". Innan klockan var tolv var det inte mycket kvar till försäljning trots att bilen varit fullastad inför växtmarknaden.

Ett par som hade läst på Karlstads koloniträdgårdsförenings hemsida var Lena och John, som hade rest från Mälardalen och hit för att besöka den utlovade växtmarknaden. Ja, det är nästan sant för egentligen skulle de till Värmskog och sin sommarstuga där, men gjorde ett givande stopp här i Karlstad. De var belamrade med olika påsar av diverse slag och Lena var lycklig för att äntligen ha fått tag i en gul tigerlilja, som hon sökt efter länge och som hon bara behövde betala 20 kronor för. Ett fynd - unik och billig, måste det väl sammanfattas. I någon påse fanns det tibast och i en annan lökar av sorten lacklija.  Magnolian hade frestat, men där var paret från Mälardalen tvingade att avstå  p g a att bilen inte rymde fler plantor denna gång.

Sällskapet trädgårdsamatörerna gjorde reklam för sin verksamhet och representerades av Margaretha och Håkan Paulsson. Mer om föreningens verksamhet kan du läsa här. De sålde också lotter - och gissa vem som vann en påse gladioluslökar?


Att göra något trevligt av växtmarknadsdagen utan att handla något, det går ju också. Paret Inger Bran och Fredrik Tigér med sonen Kalle hade utflyktskorg med sig och hade slagit sig ner på bron vid Sjögården. Där myste de ordentligt tills jag fick syn på dem.

RÖNNVÄGEN 141

Visserligen inköptes stuga 141 redan ifjol och Anna Emmerfors hann installera sig till en del, men i år är det allvar. Anna planerar till och med att ta tjänstledigt från sitt ordinarie arbete som sjuksköterska för att vara kolonist på den då lediga tiden.  Med sina 37 år, så bidrar hon med den föryngring som föreningen så ofta efterfrågar och hon betonar att hon har i första hand ett odlingsintresse jämfört med ett trädgårdsintresse -  helt i kolonifilosofins anda,

Årets plan för Rönnvägen 141, förutom odlingen, är att byta fönster och på sikt är det ett växthus som skall till.

INFO från styrelsemötet den 28 april 2009

Det här är uppgifter som så småningom kommer att vara tillgängliga på den ordinarie hemsidan som styrelseinformationDet kan dock aldrig bli för mycket av kommunikation, så det blir en sväng på bloggen också och då kan det t o m bli någon bild ibland.


ELDNING av skräp och ris

Den fråga som väcktes i samband med årsmötet avseende möjligheten att  den enskilde kolonimedlemmen skall få elda skräp på den egna tomten togs upp på dagens styrelsemöte.  Med hänsyn till den brandrisk som anses råda inom vårt lilla tätbebyggda stugområde,  samt den olägenhet som eldning av skräp  kan göra i form av rök och os för de omkringboende beslutade styrelsen att det kommer inte att beviljas något eldningstillstånd på var och ens  egna kolonilott.

 Att grilla eller mysa kring egen eldstad är däremot inte förbjudet.

 INKÖP av nya gräsklippare

Två "gamla" trotjänare skall bytas ut och då menar jag inte dessa suveräna killar som är några av dem som håller våra stora gräsytor i ett gott trim. Nej, det är så att två nya åkgräsklippare skall inköpas, då de vi nu har för det mesta får kostas på efter återkommande haverier. 


ÖPPEN KOLONITRÄDGÅRD

Lördagen den  4:e juli är dagen för öppen koloniträdgård,  där koloniträdgårdsföreningen välkomnar allmänheten till att besöka koloniområdet. En medlem har i samband med detta ställt frågan om det finns möjlighet att t ex ställa upp loppisbord på den egna lotten. Styrelsen ställer sig positiv till detta och hoppas på att det kan bli en verklighet, men att det på något sätt måste bli någon form av organisation.  Detta för att kunna annonsera om de aktiviteter som den öppna koloniträdgården kan erbjuda.


Är du interesserad att deltaga i att öka attraktionen för för vår koloniträdgårdsförening, så kontakta ordförande Christina Ågren, så att hon får veta vad och att något är på gång.

 YTTRE MILJÖ

På förslag från medlem om förbättring av den yttre miljön, framförallt vid Sjögården,  bestämdes att ordförande Christina Ågren tillsammans med ytterligare några andra medlemmar  skall se över vad som behöver göras för hela områdets yttre miljö. Det  krävs bl a en föryngring av alléns stora trädbestånd.


INTRO TILL IN I VASSEN

På senvintern blev jag, Åse Persson - Lönnvägen 36, tillfrågad av styrelsen om jag ville medverka att skriva små inlägg på Karlstads koloniträdgårdsförenings hemsida. Jag antog erbjudandet och eftersom jag tidigare har använt mig av en blogg  för mina mer privata känsloyttringar, så får det också nu bli formen för det här som skall bli en mer informell
kanal för föreningens aktiviteter.

Tanken är att jag genom bloggen skall kunna visa bilder och kommentera vad som händer på koloniområdet framförallt under sommaren då förstås. Fördelen med en blogg är ju också att där går det att kommentera - hålla med eller säga ifrån. Genom kommentarer kan ni också tipsa på vad som kan vara värt att dela med sig till oss andra.

Bloggen kommer att vara indelad i så kallade kategorier, där jag i dagsläget har tänkt mig att t ex Aktivitetsdagar, Nya medlemmar, Damklubben och Trivselträffar kan vara några av dessa kategorier. Jag skall i det informella syftet ändå försöka hålla en mer formell karaktär angående innehållet, men då en blogg I grunden är av subjektiv art, så går det kanske inte att undvika att det mina personliga tyckanden kan lysa igenom. När jag vill belysa ämnen ännu mer informellt kan det hända att jag kommer att hänvisa till min "ordinarie" blogg, där det blir lite mer privat atmosfär.

Inga bilder med personmotiv kommer att publiceras utan vederbörandes medgivande och eventuell text som kan  vara av mer personlig karaktär kommer också att förankras med personerna ifråga.

Jag hoppas så in i vassen att jag kommer att kunna leva upp till vad styrelsen förväntade sig... då i vintras.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0