TUSEN TRÄDGÅRDAR 8 augusti

Se hela bilden

Nu är koloniföreningen registrerad som en av av tusen trädgårdar år 2010. Så inivassen många vi är!




En något redigerad text från Tusen trädgårdars och Trädrikets hemsida som beskriver syftet med arrangemanget:

Riksförbundet Svensk Trädgård tillsammans med Trädgårdsriket bjuder in till Tusen Trädgårdar söndagen den 8 augusti 2010. Det innebär att ställa trädgården i fokus och skapa en dag då inspiration och kunskap som skall delas av många.

Om en trädgård är betydelsefull för sin ägare kan den också betyda något för andra. Den lilla oansenliga trädgården kan för vissa besökare vara en lika stor upplevelse som den bländande superträdgården. Därför handlar den här dagen om att visa mångfalden.


Vår egen insats består i följande beskrivning
KARLSTADS KOLONITRÄDGÅRDSFÖRENING KROPPKÄRR
är inte bara en trädgård utan egentligen 116 trädgårdar och en oas för oss alla. En oas inte bara för föreningens medlemmar utan genom områdets centrala läge  ger det också en möjlighet för Karlstadsborna att få ta del av den grönska som kolonisterna bidrar med i form av blommor och odlingar.  Varje kolonilott med stuga omfattar 300m2 och stugan får vara maximalt 45 m2, så det är till att utnyttja varje kvadratmeter för den som vill mycket – och det vill vi alla! Föreningen har även odlingslotter som hyrs ut till Karlstadsbor som är intresserade av odling. Även stugorna med sina individuella exteriörer bidrar till besökarnas intresse och oftast beundran.  Att koloniområdet är ett populärt utflyktsmål  för innevånarna i Karlstad får vi bevis för bl a genom att de aktivitetsdagar som föreningen genomför i form av t ex ”Öppen trädgård” är mycket välbesökta.

Föreningen har en lång historia och 2012 ser vi fram emot att fira 100-års jubileum.   Från början bedrevs koloniföreningen på annan plats i kommunen, men flyttades med de då 75 stugorna till nuvarande plats intill Kroppkärrssjön.   Fortfarande gäller dock Anna Lindhagens, en av de främsta förespråkarna inom Kolonirörelsen, ord: ” Där kan folk odla, där kunna de komma från sina kvava bostäder. Där kunna de fröjda ögat vid det som växer och blomma, där kunna de få fred och tystnad, finna lugn och ro för sinnen och själen”.


Sidan där vi är presenterade hittar du om du klickar här



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0