SKOGSVÄGEN 69

Stuga nummer 69 på Skogsvägen har fått nya ägare - Tina Bergenbrink och Leif Persson. Paret  Bergenbrink/Persson flyttade till lägenhet på  Herrhagen sedan de hade sålt sin villa nå´n gång under 2008. Det var skönt till en början, men när våren kom då kändes det att det behövdes något grönt att trampa på. Ett torp kunde ha varit alternativet, men tanken på att bli kolonist fanns där också. Fördelen med Kroppkärrs koloniområde är just närheten, i synnerhet om man som i Tina och Leifs fall,  har tonåringar som inte alltid vill följa med till föräldrarnas sommarviste.

De hade spanat in stuga 69 tidigare, men då fanns det köpare på gång och då ville de inte störa. Nu ångrade dessa spekulanter sig och Tina och Leif fick chansen och tog den.

Det var två ivriga kolonister som jag besökte denna vackra eftermiddag, så jag fick verkligen passa på att fråga ut dem i farten. Här var ingen tid att förlora. Både Tina och Leif titulerar sig konsulenter - Tina på studieförbundet Bilda och Leif inom Riksteatern.  I första hand är det nu iordningsställandet av stugan som gäller och sedan kommer de att ta upp odlandet i sin egen takt, men på Skogsvägen 69 skall det också odlas fritid.

ANNA-CARINS FLÄDERPANNKAKA



Anna-Carins beskrev tillvägagångssättet till att tillaga fläderpannkakor så här:
* Gör en vanlig pannkakssmet.
* Doppa de sköljda fläderklasarna med skaft i smeten
* Stek klasen i stekpanna - håll i blomskaftet.
* Klar att äta - håll i blomskaftet.

Pannkakor - grundsmet

Ingredienser

2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
3 msk smör

Gör så här
Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen.
Smält smöret i stekpannan och vispa ner i smeten.
Stek tunna pannkakor av smeten i en stek- eller pannkakspanna.

När jag sökte på nätet efter ettt recept på fläderpannkaka så ser det ut som Anna-Carins variant med hela klasar med skaft ofta friteras. Jag tycker att Anna-Carins recept verkar mera lättilgängligt med vanlig smet och stekpanna.

GUN-BRITTS KIRSKÅLSPAJ

Gun-Brith har hittat ett bra sätt att ta tillvara det som många av oss upplever som en plåga, nämligen att göra paj av kirskålen. Kanske är det en bra idé om vi alla kommer att uppskatta denna maträtt, så att det till och med blir en BRIST här på kolonin. Gun-Brith bor på Lönnvägen 35, så där kommer det att bli garanterat fritt från kirskål. Tur för mig som bor granne med henne, eller så blir det otur, när jag väl får mig för att prova hennes recept och kommer att behöva ogräset.

 

 

2,5 liter späda kirskålsblad

Skölj noga och förväll sedan 5 min i saltat vatten.

Spola sedan i kallt vatten och låt kirsen rinna av.

Krama ur vattnet och hacka grovt.

 

Gör en vanlig pajdeg:

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

150 gr smör

2 msk kallt vatten

 

Blanda snabbt ihop degen.

Förgrädda 200 gr ca 10 min.

 

Fyllning:

Vispa ihop 3 ägg, 2,5 dl mjölk, 2,5 dl riven god ost

Lite salt o peppar.

 

Stek ett paket bacon och smula eller hacka det.

 Lägg kirsen i pajskalet, därefter bacon och häll över

äggblandningen.

 

Grädda ca 30 min i 200 gr till smeten stannat.

 

Ät och njut!

 


BJÖRKVÄGEN 54

En dag under pingsthelgen fick Else-Marie Welenstrand en idé att ta en cykeltur i det fina vädret  till vårt koloniområde. Hon hade besökt området tidigare och tyckt att det såg trevligt ut, men hade inte en tanke på att det skulle vara något för henne. Den här dagen fick hon se huset på Björkvägen och blev så betagen att hon genast åkte hem och letade upp koloniträdgårdsföreningens hemsida för att se vem hon skulle kunna kontakta om lediga stugor.

Hon gjorde sig ingen förhoppning att just huset på Björkvägen 54 skulle bli hennes - även om det var just det hon ville. Hur som helst en vecka senare var stugan Else-Maries och hon lycklig kolonist. Else- Marie liknar huset med sina tre våningar   - enda huset på kolonin som har källarvåning  -  vid Bamses farmor stuga uppe på berget. Å  visst är det lite sagolikt!

När Else-Marie inte  njuter av tillvaron på Kroppkärr så arbetar hon som förskollärare för barn med funktionshinder och har sin ordinarie bostad bara ett stenkast från torget.  På plussidan är då också förstås närheten tillika cykelavståndet bostäderna emellan.
Else-Marie trodde sig inte känna någon på Kroppkärrs koloniområde innan hon fick syn på sitt lilla hus. Det lustiga i detta är att när hon är just denna pingstdag och kollar in, det som hon inte visste då, sitt nya hus, så ropar någon hennes namn bakom ryggen. Det visade sig att på andra sidan Björkvägen är det en bekantskap sedan 35 år tillbaka som blir hennes närmaste granne, Lars Lindström och hans Anna-Lena.

GLAD MIDSOMMAR

Det blev inget gemensamt midsommarfirande vid Sjögården, som det tidigare hade aviserats, utan var och en av koloniföreningens medlemmar fick ta tag i midsommaren på egen hand.
På övre området är det några familjer som för tredje året i rad firar midsommar tillsammans. Det är Kerstin och Ivar  på  Lindvägen 130, Monica och Björn på Rönnvägen 101 samt Kajsa och Tore på Rönnvägen 104 som strålar samman och ser till att äta och dricka gott hela dagen. I år startade det med en midsommarlunch bestående av massor av olika sorters sill, löjrom och mycket mera hemma hos Linders. Den lunchen varade i gott och väl ett par timmar. Lite vila emellan och sedan midsommarmiddag hemma hos Josefssons på 104 klockan 18.00 och där festades det på kolonirökt lax bland annat. Det partyt slutade inte förrän fem timmar senare. Sedan dröjer det till efterfesten - det blir Monica och Björn som står för den och då blir det kräftor. Kräftskivan avslutar säsongen för familjerna på kolonin. Det här är väl trevliga sammankomster kolonister emellan?

Familjen Lotta Söderkvist och Johan Ekstam med lilla Andreas fick representera midsommarfirandet på nedre området och de hade skapat, vad jag tror, områdets enda midsommarstång.

Där var  det dans - först åt ena hållet - och sedan fanns behov av att ta åt andra hållet. Små grodorna, och " vi går runt en enerbärabuske  fanns på repertoaren och det blev också repriser på dessa båda.



Vi var några stycken som firade midsommar på Lönnvägen 36 också. Det kan du läsa om du klickar här.

INFORMATIONSMÖTE FÖR NYA MEDLEMMAR

Idag var de nyaste stugägarna inbjudna till ett möte där information gavs om koloniträdgårdsföreningens ordningsregler och stadgar blandat med informell information om vad som berör föreningen just nu. De nya medlemmarna hade här också möjligt att själv ställa frågor till ordföranden och sekreteraren.
Av de tolv stugor som har varit till försäljning sedan förra årets informationsmöte, så var det sju stugor som representerades i afton . Det får anses som en god uppslutning enligt sekreterare Göran Rönnbäck.

Själv var jag där och fick jättegott kaffe. Det kan jag tacka Birgit på Lindvägen 131 för, för det var tydligen hon som hade varit generös med bönorna - och det gillar jag. Till sin hjälp hade hon Kajsa på Rönnvägen 104 som var de som  var festkommitténs representanter idag .

RÖNNVÄGEN 102

Nya innehavare av stugan på Rönnvägen 102 är Anna-Karin Engström och Roger Olsson, ej sambor men gemensamma kolonistugeägare. En outtalad arbetsfördelning har per naturligt blivit att Anna-Karin tar hand om trädgården och Roger om huset. En omfattande renovering pågår nämligen både inom- som utomhus. Till sin hjälp i trädgårdsarbetet har Anna-Karin dottern med de vackra namnen ASTRID Saga Linnéa. Astrid år 8 år och  har några egna trädgårdsland där hon i år har odlingar av jordgubbar, smultron, morötter, malva, ringblommor, solros, tomat och gräslök.... ! Jag sade att jag skall ta en titt på detta närmare när allt detta växer till sig frampå sommaren.
Anna-Karin har botaniserat och hittar fortfarande nya överraskningar i trädgården rätt som det är. Under våren har hon njutit av alla vårlökar som förra  ägaren, Sigrid, hade satt ner. Själv betraktar Anna-Karin sig som höstmänniska, så det kommer att bli en prunkande höstträdgård också så småningom. Under våren så har det arbetats flitigt i trädgård och en häck  av häggmispel har planterats. Att ställa i ordning växthuset har också haft en hög prioritering och får betraktas som färdigt för i år.  En speciell omvårdnad har ägnats flädern på tomten och Anna-Karin berättade att hon lovat grannen Gerda fläderpannkakor när det har bildats tillräckliga klasar. Jag återkommer med recept.

Det är inte bara Ann-Karin som flyttat till kolonionrådet - med sig har hon sin barndoms kaprifol som föräldrarna har haft med sig från Stockholm.

SVENSKA FLAGGANS DAG 2009

in i vassen många som flaggade på vår koloni på svenska flaggans dag - här är en av dem. En personlig betraktelse över nationaldagen ur kolonivinkel hittar du om du klickar här.

BJÖRKVÄGEN 5

Systrarna Maj-Britt och Inger, Hult respektive Göransson-Hult gjorde sin stugaffär mitt i vintern - i januari . "Då var det inte vackert"  var kommentaren från Inger och hon syftade säkert på att varken trädgård, stuga eller väder var till sin fördel vid detta tillfälle om vi jämför med den soliga dag som jag besökte dem. Ändå så bestämde de sig att Björkvägen 5 på Kroppkärrs koloniområde skulle bli deras. Kolonistugan var alternativet till en sommarstuga och det avgörande var närheten till ett grönområde, vatten och även tryggheten med att ha grannar.  Som yrkesarbetande - Inger är sjuksköterska  och Maj-Britt arbetar  som lärare.  Köpet är ett kollektivt åtagande, där de även räknar in mamma Maj som en kommande arbetskraft (?)

De har under våren brädfordrat färdigt stugan, lagt plåttak och bytt hängrännor och tänker nu njuta av den första kolonisäsongen.  Grillstugan på gården har klar mysfaktor och har förstås redan invigts.
Under bigarråträdet satt Ingers föräldrar  Maj och Kjell samt brodern Ingvar och hade det skönt i skuggan. Katten Sessan hade hittat sin egen plats på kolonilotten - också i skuggan.

RSS 2.0